Te Araroa
Hoe ziet zo’n tocht van 1000+km eruit?
Hier kom je het allemaal te weten!
De tocht in een notendop.
De Te Araroa (“the long pathway”) is een van de meest iconische wandelroutes ter wereld. De trail doorkruist de gehele lengte van Nieuw-Zeeland door ruig berglandschap, kristalheldere meren en alle ongerepte natuur dat het land zo bijzonder maakt.
De volledige trail is 3000km, wij doen de bijna gehele lengte van het Zuid-Eiland ‘northbound’, net iets meer dan 1000km.
Onze tocht begint in Te Anau, een klein dorpje in de Southland region van het land. Na twee maanden stappen eindigt onze tocht in Ship Cove, diep in de Marlborough Sounds.
We vertrekken richting Nieuw-Zeeland op 05/01 en plannen te starten met onze hike op 12/01. Zo hebben we genoeg tijd om de laatste zaken rustig voor te bereiden, onze jetlag te overwinnen & naar ons startpunt te reizen.
〰️
1034km
〰️
50 wandeldagen
〰️
27.560m elevation gain
〰️
11 sections
〰️
2 fietsdagen
〰️
+100 rivier crossings
〰️
2 zere voeten
〰️ 1034km 〰️ 50 wandeldagen 〰️ 27.560m elevation gain 〰️ 11 sections 〰️ 2 fietsdagen 〰️ +100 rivier crossings 〰️ 2 zere voeten
De volledige route
Hier kan je onze volledige route terugvinden, opgesplitst in de 11 sections die we gaan wandelen. We moeten uiteraard flexibel zijn qua dagplanning, want als we bijvoorbeeld dag 2 al verder/korter wandelen dan gepland, verschuiven alle andere dagen ook. Na elke section hebben we een rustdag om - zoals de naam doet vermoeden ;) - te rusten, maar ook te herbevoorraden voor de volgende section.
Tijdens de sections zelf zijn er bijna nooit cafés, restaurants of hotel/hostels. We nemen onze eigen tent mee om te kamperen, of in heel basic hutjes te slapen. Deze hutjes voorzien je van een matras en een dak boven je hoofd, maar zonder elektriciteit of stromend water. Na elke section komen we wel telkens in een dorp waar we kunnen herbevoorraden. In een bed slapen, onze kleren wassen & een welverdiende frisse pint drinken staan dan op de agenda! Tijdens het wandelen zelf dienen we wel zelf ons eigen eten te voorzien en drinken doen we door water uit stroompjes te filteren.
Verder op deze pagina kan je al onze sections bekijken. Voor de echte die-hards zijn telkens de Komoot-links toegevoegd waarin elke section nog eens per dag te bekijken valt. Wie weet komt het ook jou ooit van pas als leidraad voor je eigen hike door Nieuw-Zeeland? ;)
Enjoy!
Section 1: Mavora Lakes
Here it begins!
We versieren vanuit Te Anau een hitch-hike naar het startpunt van de Mavora walkway. Een drie-daagse zonder veel hoogteverschillen langs de prachtige Mavora lakes zorgen voor een ideale opwarmer. Op het einde van dag 3 nemen we bij Lake Wakatipu de shuttle naar Queenstown als eindpunt.
Rond lake Wakatipu ligt er geen wandelpad, dus het wordt shuttelen of 85km op de pechstrook wandelen. Dat laatste zullen we maar niet doen zeker?
Section 2:
Queenstown - Wanaka
Arrowtown & de Motatapu Track
Vanuit Queenstown is het een dag stappen naar Arrowtown. Het laatste dorp voor we de bergen intrekken! Vanuit Arrowtown is het drie dagen stevig stijgen en dalen op de Motatapu track tot we Lake Wanaka en uiteindelijk Wanaka zelf bereiken.
Section 3:
Wanaka - Lake Ohau
Breast hill beklimmen
Na een rustdag in Wanaka zetten we deze stretch in richting Lake Ohau. Vanaf we Lake Hawea gepasseerd zijn gaat het pad recht omhoog de bergen in. We steken Breast Hill over, en trekken dwars door de backcountry richting Lake Ohau.
Aan het prachtige Lake Ohau proberen we een accomodatie te strikken met een lekkere maaltijd!
Section 4:
Lake Ohau - Lake Tekapo
Fietsen!
De volgende section leggen we af met de fiets! Tussen Twizel en Lake Tekapo is er niet echt een wandelpad, en onderweg kamperen is verboden gezien er een militair domein & beschermd waterreservoir ligt. De hele 55km wandelen op asfalt naast een drukke weg leggen we dus veel beter met de fiets af dan te voet.
We komen aan in Lake Tekapo. Een plek die bekend staat om zijn prachtige meer, maar ook voor de sterrenhemel die er ‘s nachts te zien is!
Section 5:
Lake Tekapo - Rangitata
Via de Two Thumb Track
We zetten onze tocht verder naar de Rangitata river langs de Two Thumb Track. Hier komen we halverwege dag 2 op het hoogste punt van heel onze tocht:
Stagg Saddle (1925m)!
Het einde van deze section is aan de Rangitata rivier. Deze is te groot en te gevaarlijk om zelf over te steken, dus je moet een slordige 100km omrijden met de shuttle om aan de andere kant te komen. Wij shuttlen eerst naar Geraldine om te herbevoorraden!
Section 6:
Rangitata - Rakaia
De brousse in
Nadat we vanuit Geraldine aan de andere kant van de Rangitata rivier zijn geraakt, begint de volgende stretch naar een rivier met hetzelfde verhaal: de Rakaia Rivier. De trail brengt ons dwars door de backcountry van Canterbury naar een parking aan de Rakaia rivier, waar we ook rond moeten rijden.
Wij shuttlen eerst naar Methven om te herbevoorraden & te rusten.
Section 7:
Rakaia - Arthur’s Pass
Langs meren, bossen en bergen
We shuttlen vanuit Methven naar de andere kant van de Rakaia rivier om de tocht voort te zetten richting Arthur’s Pass. De trail zelf wordt een mix van bergen, bossen en riviertjes vooraleer we aankomen in Arthur’s Pass. Hier kunnen we indien nodig de bus nemen richting Christchurch (een van de grootste steden) moesten we nieuw materiaal nodig hebben voor onderweg.
Section 8:
Arthur’s Pass - Hamner Springs
Natuurlijke hot tub meepikken
We verlaten Arthur’s Pass richting Boyle, waar we 4 dagen later zullen aankomen. De trail brengt ons langs enkele passen & rivieroversteken bij een plek waar er natuurlijke hot springs te vinden zijn.
Vanuit Boyle liften we naar Hamner Springs, waar we opnieuw kunnen rusten en herbevoorraden. De komende 2 sections worden de pittigste!
Section 9:
Nelson Lakes National Park
De nototrious Waiau Pass oversteken
Vanuit Boyle zetten we de tocht verder door de Nelson Lakes National Park. Veel mensen die de trail deden vonden dit het mooiste stuk van de hele 3000km hike. We zijn dus heel benieuwd!
Dag 3 belooft de pittigste te worden, waar we Waiau Pass oversteken. De beklimming is op sommige stukken op handen en voeten te doen omdat het zo steil is. Misschien toch eens pampers meenemen deze etappe?
Section 10:
The Richmond Ranges
De langste en zwaarste etappe
Na een rustdag in St. Arnaud zetten we de voorlaatste etappe in:
The Richmond Ranges! Het belooft de pittigste etappe te worden van allemaal, want we moeten voor zeker 10 dagen eten meenemen in de rugzak. De route brengt ons over alle bergtoppen heen naar de Marlborough Sounds, waar de laatste section ons te wachten staat.
Section 11:
Queen Charlotte Track
Eindigen in majeur!
Vanuit Havelock beginnen we aan de laatste section, de Queen Charlotte Track.
De paden zijn hier heel goed onderhouden blijkbaar, dus het wordt een prachtige afsluiter van onze trektocht door de Marlborough Sounds.
Het eindpunt is Ship Cove, waar een monument van James Cook staat. Hier nemen we de boot-taxi naar Picton, het einde van een prachtig avontuur!